Βιογραφικό – Ιστορία


Joseph Hubertus Pilates

ο Joseph Hubertus Pilates γεννήθηκε το 1880 στο Monchengladbach, μια μικρή πόλη της Γερμανίας κοντά στο Dusseldorf. Ως παιδί ήταν ασθενικός και έπασχε από άσθμα, ραχίτιδα και ρευματικά. Ο πατέρας του ήταν ένας βραβευμένος γυμναστής και η μητέρα του ασχολείτο με ολιστικές θεραπείες. Για να ξεπεράσει τις αδυναμίες του άρχισε από παιδί να ασχολείται με την άσκηση. Κρυβόταν στο δάσος όπως έλεγε ο ίδιος και παρατηρούσε την κίνηση των ζώων.

Άρχισε να ασκείται τόσο με δυτικές όσο και με ανατολικές μορφές εκγύμνασης όπως yoga και πολεμικές τέχνες. Στα 14 του είχε αναπτύξει ένα τόσο δυνατό σώμα, που πόζαρε για χάρτες ανατομίας.

Εξελίχθηκε σε δεινό boxer, δύτη και skier. Το 1912 πήγε στην Αγγλία για να συνεχίσει περαιτέρω την εκπαίδευσή του ως boxer. Τότε ήταν που εργάστηκε και σε τσίρκο ως ακροβάτης.

Το 1914 και μετά το ξέσπασμα του Ά Παγκοσμίου Πολέμου, τον βρίσκει στο Λάνκαστερ κρατούμενο μαζί με άλλους ανεπιθύμητους σε στρατόπεδο συγκέντρωσης. Εκεί άρχισε να διδάσκει τους συγκρατουμένους του πάλη και αυτοάμυνα. Ήταν τότε που ξεκίνησε να εφαρμόζει την μέθοδό του που ο ίδιος ονόμασε “Contrology”. Δούλεψε σαν νοσοκόμος προσπαθώντας να βοηθήσει τους κρατουμένους να διατηρήσουν την καλή τους φυσική κατάσταση και να επιβιώσουν των δύσκολων συνθηκών διαβίωσης. Έτσι άρχισε να χρησιμοποιεί τα ελατήρια από τα κρεββάτια και να επινοεί μηχανήματα για να εφαρμόσει αποτελεσματικότερα την μέθοδό του.

Μετά το τέλος του πολέμου επέστρεψε στη Γερμανία και εκπαίδευσε την Στρατιωτική Αστυνομία του Αμβούργου. Την ίδια εποχή άρχισε να δουλεύει με προσωπικούς του πελάτες και ήρθε σε επαφή με μεγάλους κινησιολόγους και χορευτές της εποχής όπως ο Rudolf von Laban και η Mary Wigman.

To 1925 όταν του πρότειναν να εκπαιδεύει τον Νέο Γερμανικό Στρατό και επειδή διαφωνούσε με την πολιτική της πατρίδας του, αποφάσισε να μεταναστεύσει στην Αμερική. Κατά την διάρκεια του ταξιδιού του γνώρισε την γυναίκα του Clara που ήταν παιδαγωγός.

Μαζί το 1926 άνοιξαν το πρώτο studio στη Νέα Υόρκη στην 8η Λεωφόρο.

Στο κτίριο που στεγάστηκε το studio του, υπήρχαν αρκετές σχολές χορού και αίθουσες για πρόβες παραστάσεων κι έτσι γνωρίστηκε με τον διάσημο χορογράφους Balanchine.

Από το 1939 ως το 1951 ο Joe και η Clara κάθε καλοκαίρι πήγαιναν στο Jacob’s Pillow ένα πολύ γνωστό κέντρο χορού και γνωρίστηκε και άρχισε να δουλεύει με διάσημους χορευτές όπως η Martha Graham, o Ted Shawn, Ruth St. Denis και άλλους.

Το 1966 μετά από μια μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στο κτίριο που στεγαζόταν το studio και προσπαθώντας να περισώσει ότι μπορούσε τραυματίστηκε σοβαρά.

Λέγεται ότι αυτό ήταν και η αρχή του τέλους που τον οδήγησε στο θάνατό του το 1967 σε ηλικία 87 ετών. Μετά τον θάνατό του, το studio ανέλαβε η γυναίκα του Clara που πέθανε 10 χρόνια αργότερα το 1977.

Στη διάρκεια της ζωής του δίδαξε πολλούς μαθητές που αργότερα συνέχισαν να εφαρμόζουν την μέθοδό του και είναι γνωστοί ως οι «Παλιότεροι». Μεταξύ αυτών η Romana Kryzanowska, Carola Trier, Kathy Grant, Bob Seed, Ron Fletcher και άλλοι.

Το όνειρό του ήταν, η μέθοδός του να διδάσκεται σε κάθε γειτονιά. Και βγήκε αληθινό.